Macco Organiques + Isaltis

Společnost Macco Organiques převzala kontrolu nad společností Isaltis a vytvořila tak světovou špičku v minerálních solích s vysokou čistotou.

Montreal / Lyon, 3. květen 2018 (tisková zpráva)

Společnost Macco Organiques Canada se sídlem blízko Montrealu se specializuje na minerální soli pro potravinářský a farmaceutický trh (vápenaté, draselné a sodné soli ve formě octanů, benzoátů a propionátů) a má v České republice dceřinou společnost se specializací na minerální soli pro výživový a farmaceutický trh, s chloridem vápenatým a chloridem hořečnatým farmaceutické kvality jako jeho hlavní produkty.

Macco se specializuje na výrobu bezprašných výrobků nejvyšší kvality, pro které se mu dostává světového uznání. Většinu příjmů tvoří prodeje do více než 65 zemí. Založené v roce 1986 prezidentem Robertem Briscoem, spolu s kanadskou společností Lallemand Inc. (jedna ze světových lídrů v oblasti kvasinek a bakterií s více než 3500 zaměstnanci a prodejem do více než 50 zemí) představuje skupina Macco jednoho z největších výrobců minerálních solí na světě.

Isaltis je francouzská společnost složená z Givaudan-Lavirotte v Lyonu a Bernardy v Thénioux a specializuje se na minerální soli s vysokou čistotou pro farmaceutický, výživový, kosmetický trh a pro několik cílených průmyslových aplikací, jako je pyrotechnika a katalýza. Givaudan-Lavirotte byl založen v roce 1898 a Bernardy v padesátých letech. V prosinci 2011 došlo ke sloučení těchto dvou závodů a vznikla tak skupina Isaltis spojená se soukromými akciovými skupinami Orium a CM-CIC Capital Privé.

Skupina Isaltis prodává do 70 světových zemí a více než 85% příjmů z minerálních solí pochází z vývozu. Díky svým specifickým specialitám se společnost Isaltis rychle stala významným dodavatelem strategických společností v odvětví výživy a farmaceutického průmyslu. Hlavními solemi společnosti Isaltis jsou vápník, hořčík, zinek, železo, měď, draslík, sodík a stroncium v různých kombinacích a složeních, jako jsou glycerofosfáty, glukonáty, laktáty, glukoheptonáty, citráty, undecylenáty. Organické prostředí dává minerálním solim Isaltisu vysokou biologickou dostupnost, která zaručuje maximální účinnost absorpce do organismu.

Transakce zahrnuje Macco, které převezme většinový podíl ve výši 75% kapitálu Isaltisu, přičemž původní akcionáři společnosti Isaltis si ponechávají 25% podílu, aby Macco na několik let doprovázeli na cestě k nové fázi vývoje a začlenění do skupiny Macco.

Díky této transakci se skupina Macco / Isaltis stává světovým lídrem ve vysoce čistých minerálních solích se silnou komplementaritou v následujících oblastech: (i) geografické, s přítomností na několika kontinentech a celosvětovým prodejem; (ii) obchodní a marketingové, s dokonale doplňkovým výrobním programem a bez překrývání; (iii) průmyslové, s rostlinami v Severní Americe a v západní a východní Evropě. Cílem vedoucích týmů těchto dvou skupin je zavést různé synergie, které jsou identifikovány zejména v oblasti obchodu a průmyslu.

Rozvojová strategie rozšířené skupiny bude podporována silnými a dynamickými základy základních trhů věd o živé přírodě, pro které jsou minerální soli nezbytné pro správné fungování organismu a jeho metabolismus: svalový systém, kardiovaskulární systém, hormonální regulace, imunitní systém.

Robert Briscoe, ednatel Macca prohlašuje: “The acquisition of Isaltis is a strategic opportunity for the Macco group to constitute a world leadership position for a range of very high quality mineral salts serving the dynamic life sciences markets, with a strong complementarity between the two groups.

Jean-Michel Alarcon, Isaltis CEO, prohlašuje: “We are very happy to become part of the Macco group. After having built the Isaltis group by bringing together two historic producers of mineral salts, Isaltis managed over the last six years to develop its international footprint and establish a recognized brand in markets with high regulatory requirements. The integration with Macco is a unique opportunity to amplify our development by benefiting from the Macco group’s know-how, competence, and resources.

Guy Van Der Mensbrugghe, jednatel Orium, říká: "The arrival of the Macco group in Isaltis’ shareholding allows Isaltis to reach a critical size and to have the means to accelerate its development, on the basis of a fast growing current order book. Numerous synergies opportunities will also be investigated between the two groups.”